וויסקי טעם החיים - כל מה שרציתם לדעת על וויסקי ולא ידעתם את מי לשאול

40 אחוזים של אלכוהול משובח שנשמר במשך שנים בחביות אלון או הסיבה ליריבות ההיסטורית שפיצלה את האי הבריטי – איך שלא תבחרו לתאר זאת, הוויסקי הוא אחד המשקאות הכי קולים שיש. 

אז למה קוראים לו מי החיים, איך שותים אותו נכון ומה הסוד הגדול מאחורי הייצור של הזהב הנוזלי? הנה כל מה שרציתם לדעת על וויסקי:

לפני הכל – איך שותים וויסקי?
אם תיכנסו לבר אירי ותבקשו וויסקי עם קולה סביר להניח שיזרקו אתכם מהבר בתוך שניות, אחרי הכל מדובר במשקה שמיוצר באי הבריטי כבר 900 שנה ומהווה מקור לגאווה לאומית.
למעשה, הדרך המסורתית לשתייה של וויסקי איכותי היא פשוט לשתות אותו נקי.
ניתן לקרר אותו או להוסיף מעט קרח בכוס אך צריך להיזהר משילובים מסוכנים.
יש מעט שילובים שיתאימו לנקטר האלים הזה ונעמוד על כמה מהקוקטיילים הכי פופולריים כבר בסעיף הבא.

לא רק עם קרח – הקוקטיילים שמשלבים וויסקי בתוכם
את הוויסקי ניתן למצוא גם בכמה מהקוקטיילים המפורסמים של שנות ה 90.
קוקטיילים כגון: וויסקי סאוור, ראסטי נייל, מנהטן ואולד פאשנד – עושים שימוש באחוזי האלכוהול הגבוהים של הוויסקי ובטעמו הייחודי בשביל להוסיף טוויסט ייחודי.
אגב, שווה לציין שאותם אחוזים גבוהים הפכו אותו בעבר לחלק אינטגרלי מארון התרופות המסורתי ועד לפני כמאתיים שנה היה ניתן למצוא אותו בבתי מרקחת בארצות הברית.

איפה מייצרים וויסקי איכותי ומה הסוד מאחורי התהליך
למרות שכיום מייצרים וויסקי איכותי בכל העולם – בכל הנוגע לטעם – הוויסקי הבריטי הוא המשובח ביותר שיש.
את המבשלות העתיקות והאיכותיות ביותר ניתן למצוא בסקוטלנד ובאירלנד ( שם גם ניתן לו הכינוי המחייב: מי החיים).
תהליך הייצור מורכב מבחירה של דגן איכותי, השרייה שלו ותסיסה בחביות ישנות.
לאחר מכן מבצעים זיקוק כפול בשיטה המסורתית בטמפרטורה של מעל ל70 מעלות.
לאחר מכן הנוזל חוזר לחביות ליישון של שנים.

סוגי הוויסקי הכי פופולריים בעולם
1.סינגל מאלט סקוטי –
שם נרדף לוויסקי איכותי והיחיד שמופק מדגן אחד בלבד.
הסינגל מאלט הסקוטי הוא וויסקי פופולרי במיוחד אשר נעשה באזורי הכפר בסקוטלנד ומתיישן בחביות אלון במשך זמן רב.
כמה בדיוק? ובכן על פי הייצור המסורתי הוויסקי הזה מתיישן במשך שמונה שנים לפחות עד שהוא מגיע לבקבוק שלכם.

2. וויסקי אירי –
וויסקי איכותי אשר נוצר על פי המסורת האירית העשירה ומופק משני דגנים.
הוויסקי והאירי נחשב לבעל טעם ייחודי בזכות העובדה שהוא מתיישן בחביות מעץ ספרדי במשך כחמש שנים.
העובדה שהוא עובר זיקוק ארוך כל כך, משפיעה על המחיר שלו ולכן הוא נחשב לעיתים קרובות כוויסקי פרמיום.

3.וויסקי בלנדד סקוץ’ –
כפי שמעיד עליו שמו, מדובר בוויסקי אשר מרכיב בתוכו שני סוגים שונים של טעם החיים.
הוא מורכב משילוב של וויסקי מאלט סקוטי (אשר עשוי משעורה), לצד וויסקי אשר עשוי מדגן אחר.
שילוב זה והעובדה שהוא לא מתיישן זמן רב כמו הסינגל מאלט, גורם לו להיות מעודן יותר בטעמו הסופי.

4.בורבון וויסקי –
הגרסה הצפון אמריקאית לוויסקי של היבשת הישנה.
הבורבון הוא וויסקי אשר מתבסס על תירס ( חייב להכיל לפחות חמישים ואחת אחוזים של תירס) ומתיישן כמעט עשור בחביות אלון בעלות זיגוג פנימי פחמי.
לעיתים הגוון של הבורבון הוא אדמדם יותר בשל כך אולם הוא בהחלט לא פחות חריף מכל וויסקי אחר ברשימה.

5.וויסקי קנדי – בדומה לבורבון שמיוצר ונלגם בארצות הברית, גם לקנדים יש וויסקי לא רע בכלל.
הוויסקי אשר נוצר בקנדה מתבסס על תהליך יישון בן שלוש שנים לפחות ( גם כאן מדובר על יישון בעצי אלון ) אולם כאן יש מגבלה על הגודל של החבית.
התקנות קובעות מקסימום של 700 ליטרים בכל חבית בודדת.

6. ג’וני ווקר –
לייבל הפרימיום הזה הוא ללא ספק אחד ממותגי הוויסקי המוכרים בעולם.
הוויסקי אשר החל כעסק משפחתי ( כן, ג’וני בעצמו היה המוכר הראשון!) ומשווק ל 200 מדינות מסביב לגלובוס הוא אימפריה סקוטית עם 8 סוגי וויסקי איכותיים:

ג’וני ווקר בלאק דאבל בלאק ורד – ג’וני ווקר בלאק מיושן במשך 12 שנה והדאבל בלאק אף יותר.

הרד הוא הגירסא הזולה ביותר של הלייבל וככל הנראה לא מיושן למשך שנים ארוכות.

 

ג’וני ווקר סווינג וגרין לייבל – הגרין הוא מה שנקרא לימטיד אדישן משום שפורמלית קו הייצור שלו נסגר לפני למעלה מעשור. 

בכול הנוגע לזמן היישון, הסווינג מקבל מנוחה של 15 שנים בעוד שהגרין לייבל נאטם למשך 17 שנים.

ג’וני ווקר פלטיניום, גולד ובלו – קטגוריות הסופר פרמיום של המותג מציג את הפלטיניום והגולד אשר מתיישנים במשך קרוב לעשרים שנים ונהנים מטעם ייחודי.

 הבלו מתיישן במשך שלושה עד שישה עשורים.

7.טנסי – הוויסקי שמיוצר בממפיס טנסי אשר בארצות הברית הוא וויסקי שדומה במקצת לבורבון והוא מתוק יותר מאשר מרבית סוגי הוויסקי שמיוצרים בסקוטלנד ובאירלנד.

 הסינון הייחודי והזיקוק הארוך גורמים לטעם הסוכר להשתלט ולכן הוא חביב על מי שסולד מהטעמים החריפים יותר.

8.שיפון – וויסקי אשר מתבסס על דגן השיפון ונחשב לנעים יותר לשתייה. 

הוויסקי זה מיוצר ברוב המקרים באמריקה והוא אינו זוכה ליישן עשיר ועמוק כמו הוויסקים הסקוטיים המוכרים יותר.

 יחד עם זאת, לא מעט יעדיפו דווקא אותו בשל טעמו הייחודי של השיפון.

לסיכום, הוויסקי הוא ללא ספק אחד המשקאות האלכוהוליים החריפים והטעימים ביותר שיש.
העובדה שהוא מיוצר מדגנים שונים, מותסס בשיטות שונות ומאוחסן בחביות מסוגים שונים – גרמו למספר גרסאות ולייבלים שונים של משקה האלים הזה.